Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lordi

32fc2f0899_13595909_o2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lordi jsou hard rocková a heavy metalová skupina z finského Rovaniemi, vítězové Eurovision Song contest v roce 2006. Jsou známi zejména svými kostými a lyrickými motivy.

Styl

Styl je především hard rock a heavy metal. Zásadní součástí jejich hudby je show spojená s maskami a pyrotechnikou. Hlavní nástroj je kytara ale dost písniček má za hlavní nástroj keyboard, bicí nebo basovku. Zajímavostí je, že ve všech událostech spojených s kapelou vystupují v převlecích, to znamená na rozhovorech, v talkshow atd. Na veřejnost uniklo jen pár fotografii členů bez masek.

Založení

Skupina byla založena v roce 1996 potom co se Tomi Putaansuu (Mr. Lordi - z), Jussi Sydanmaa (Amen - k) a Sami Keinanen (G-stealer - b) potkali na koncertu Kiss. Skupina byla inspirována právě skupinou Kiss a jejich hlavní vize bylo vystupovat s velkolepou pyrotechnikou a v maskách. V roce 1997 se ke skupině přidala klávesačka Erna Siikavirta (Enary).

 

V roce 1999 nahráli jejich první album Bend Over and Pray the Lord. Tiainen, vlastník nahrávacího studia měl původně v úmyslu uveřejnit jejich album ale společnost nakonec neměla dost finančních prostředků na uvedení na trh. Tiainen doporučil Lordům společnost Anaconda Records ale album nebylo nikdy uveřejněno protože Anaconda Records zkrachovala chvíli před plánovaným datem. Ve stejném roce kapelu opustli basák G-stealer z důvodu pracovního závazka a byl nahrazen Sami Wolkingem (Magnum). V Roce 2000 se ke kapele připojil bubeník Sampsa Astala (Kita) i když kapela měla původně v plánu použít MIDI bicích místo skutečného bubeníka.

Kostýmy

Obskurní kostýmy jsou součástí vzhledu skupiny. Členové skupiny se odmítají fotografovat a dokonce i podávat rozhovory bez nich. Před 

Eurovision Song Contest roku 2006  v Řecku se nechávali fotografovat a dávali rozhovory v kompletních kostýmech u bazénu na přímém slunečním světle. Publikování fotografií členů v novinách považuje skupina za urážky a pokusy zničit jejich image.

 

Členové

Mr.Lordi - Zpěv Tomi Petteri Putaansuu

Amen - Elektrická kytara Jussi Sydänmaa

 

Awa - Klávesy (2005-současnost) (Leena Peisa)

OX - Basová kytara (2006-současnost) (Samer el Nahhal)

Otus - Bicí (2010-současnost) 

Filmografie

Devil is a Loser (2002)

Would You Love a Monsterman ? (2002)

Blood Red Sandman (2003)

Hard Rock Hallelujah (2006)

Who's Your Daddy? (2006)

Would You Love A Monsterman? (2006)

It Snows In Hell (2006)

Bite It Like A Bulldog (2008)

This is Heavy Metal (2010)